Sommerlig bærkake

Denne kaken fikk skinne i avisen forrige fredag. Jeg har satt sammen tidligere oppskrifter, men byttet ut bærtype i moussen. Denne kan serveres med en skje vaniljeis, og du får en sommerlig bærkake som passer midt i blinken en varm sommerdag i juni. Den er ikke så veldig avansert heller, så lenge man følger oppskriften til punkt og prikke. 

Ingredienser:
(Kake på 20 cm.)

Mandelbunn:

130 g mandler
120 g melis
90 g eggehvite( ca 3 egg)
2 ts sukker

Mousse:
4,5 gelatinplater
250g bærpure av fryst, tint skogsbærblanding
190 g sukker
80 g vann
100 g eggehvite
150 g kremfløte

Karamelliserte nøtter:
120 g sukker
1/2 dl vann
15 g meierismør
120 g mandler
Litt maldonsalt

 

Slik gjør du:

Mandelbunn:

1. Kjør sammen mandler og melis i en foodprocessor. La det være igjen litt biter av mandler.
2. Pisk eggehviter og 2 ts sukker til løs marengs. ( konsistens som bløt grøt)
3. Bland marengsen sammen med mandelblandingen.
4. Fyll massen i en springform på 20 cm med bakepapir i bunn.
5. Stekes gylden på 160 grader i 18-20 min. ( se an steketiden! Viktig at bunnen ikke stekes for lenge! Når bunnen slipper papiret/ er lys gylden så er den ferdig)

Mousse:
1. Legg 4,5 gelatinplater i kaldt vann i minst 5 minutter.
2. 250 g bærpure lages av fryste, deretter tinte bær som er kjørt i kjøkkenmaskin eller en lett runde i blender før det er silt nøye. 
3. Kok opp 1/3 av pureen, ta av platen og skvis ut vannet av gelatinen og la det smelte inn i pureen.  Bland så med resten av pureen og legg kaldt i kjøleskap med plast over.
4. Kok opp 170g sukker og 80 g vann til 120 grader.
I mellomtiden: Mens dette koker, pisk opp 100 g eggehvite i en kjøkkenmaskin og tilsett 20 g sukker, litt og litt til stiv marengs. 
5. Når sukkerlaken har nådd max temperatur, hell i en sakte stråle inn i marengsen på lav varme. Skru opp hastigheten når all sukkerlaken er tilsatt og visp til marengsen blir romtemperert/ kald. 
6. Pisk opp 150 g kremfløte til bløt krem(!) ikke stivpisket, det ødelegger hele konsistensen på moussen.
7. Vei opp 120 g marengs( legg resterende marengs i en sprøytepose med ønsket tipp til pynt), bland bærpureen( når den er avkjølt) inn i marengsen godt. Vend forsiktig inn med slikkepott. 

8. Hell moussen over i en kakering på 20 cm diameter avhengig av hvor tykk/stor du ønsker den i størrelse. * La det bli igjen litt plass, slik at du kan legge bunnen på toppen etterhvert.

* Tips: Det kan lønne seg å ha et flatt brett med bakepapir på før du legger kakeringen på og fyller med krem. 

Karamelliserte nøtter:
Ha bakepapir klart ved siden av. 

1. I en stekepanne: Smelt sukker og vann til det blir lysebrunt og flytende( medium varme. ) Må ikke tas av platen for tidlig, men heller ikke for sent!
I mellomtiden: Hakk opp meierismør i terninger og sett til side. 
2. Ta stekepannen av platen og tilsett mandlene. Bland raskt, tilsett smøret, bland igjen og spre deretter nøttene over på bakepapiret.
3. Strø over litt maldonsalt, og la avkjøles før du hakker opp i ønsket størrelse. Nøttene skal legges mellom bunn og mousse, og resten brukes til pynt.

– Mona

Kakekrigen, tusen takk!

Gratulerer med vel fortjent seier, Aleksander! Og gratulerer til meg selv, med en strålende sølvmedalje i kakekrigen 2018!

Selv om jeg ikke kom helt til topps og vant årets sesong så føler jeg faktisk at jeg vant litt allikevel. Jeg følte jeg ga alt i alle bakeoppgaver, og at jeg utfordret både meg selv og dommerene med smakene mine. Jeg håper jeg har klart å gi et lite inntrykk av hvem jeg er som person, og at jeg har underholdt og gjort det spennende for alle seerne som har fulgt dette bake-eventyret. Både med alt kaoset på benken min, alle samtalene jeg hadde med meg selv underveis, og om jeg i det hele tatt skulle klare å få servert en kake når klokka slår 00:00 når jeg begynte å pynte i siste minutt..

Må også si at dommerene har vært såå flinke og snille med oss, og jeg setter utrolig stor pris på alle tilbakemeldingene jeg har fått underveis i konkurransen. Alt fra hvordan jeg er som kakebaker, til smakene og utseende på kakene mine, både konstruktiv kritikk og ros. I tillegg må jeg skryte av produksjonsteamet. Dere har vært fantastiske! Blide, snille og omsorgsfulle mennesker. Dere har tatt oss imot med åpne armer, ledet oss fint gjennom alle opptakene, og når jeg fikk brannsår på første oppgave i semien, og slet med matlysten underveis i programmene så var dere tilstede for å hjelpe og forsikre at det gikk fint med meg. 

På finaledagen klarte jeg å presentere 3 etasjers-bryllupskake og pynte på bare 10 minutter! HERREGUD for et stress!  Jeg hadde nemlig aldri laget en bryllupskake før, og jeg fikk minimalt med forberedelsestid til finaleuken og selve finalen rett etter semifinalen. Jeg er sikker på at kakene mine hadde fått et enda bedre helhetlig resultat om jeg hadde fått tid til å finpusse både på smak, pynt og utseende på forhånd jeg også.  Men jeg klare å servere, og det ble tre flotte bryllupskaker!

Jeg er stolt over å kunne si at jeg er kakekrigens yngste deltaker som har kommet til finaledagen og første wildcardet som har klart å kjempe seg frem til siste BAKE OFF! Jeg er superfornøyd med min egen innsats, og kan se tilbake på denne opplevelsen som lærerik, minnefull og som en utrolig flott reise jeg aldri ville vært foruten! Og ikke minst alle de andre deltakerene jeg har fått blitt kjent med, dere er herlige!

Og selv om jeg kom på 2 plass i konkurransen, så vant jeg kakekrigens mest grisete forkleet gjennom tiden!

Kakekrigen, tusen takk for at jeg fikk ta del i denne opplevelsen!

-Mona