Solbærmousse med italiensk marengs

Min egenkomponerte kake som ga meg gult lederforkle i semifinalens nest siste dag i kakekrigen! En solbærdrøm med selvplukkede solbær fra hagen!

 

Sverre Sætre:
” Den er slik som solbær skal være. Mye smak, og en solbær som biter litt bakpå tungen!”

Maj-Britt Aagaard:
” Godt med likøren og de knasende nøttene. Det er som å spise en sky med god smak!”

 

Ingredienser: 

Mousse:
4,5 gelatinplater
200g solbærpure av 400 g solbær
50 g ripspure av 150 g rips( har du ikke rips så bruk 50 g ekstra solbærpure)
190 g sukker
80 g vann
100 g eggehvite
2 ts gresk yoghurt
150 g kremfløte
1 sitron

* Resterende italiensk marengs bruker til pynt

Karamelliserte nøtter:
120 g sukker
1/2 dl vann
15 g meierismør
120 g hasselnøtter
Litt maldonsalt
 

Fremgangsmåte:

Mousse:
1. Legg 4,5 gelatinplater i kaldt vann i minst 5 minutter.
2. 250 g bærpure lages av fryste, deretter tinte bær som er kjørt forsiktig i kjøkkenmaskin før det er silt nøye. 
3. Kok opp 1/3 av pureen, ta av platen og skvis ut vannet av gelatinen og la det smelte inn i pureen.  Bland så med resten av pureen og legg kaldt i kjøleskap med plast over.
4. Kok opp 170g sukker og 80 g vann til 120 grader.
I mellomtiden: Mens dette koker, pisk opp 100 g eggehvite i en kjøkkenmaskin og tilsett 20 g sukker, litt og litt til stiv marengs. 
5. Når sukkerlaken har nådd max temperatur, hell i en sakte stråle inn i marengsen på lav varme. Skru opp hastigheten når all sukkerlaken er tilsatt og visp til marengsen blir romtemperert/ kald. 
6. Pisk opp 150 g kremfløte til bløt krem(!) ikke stivpisket, det ødelegger hele konsistensen på moussen.
7. Vei opp 120 g marengs( legg resterende marengs i en sprøytepose med ønsket tipp til pynt), bland bærpureen( når den er avkjølt) inn i marengsen godt. Tilsett deretter pisket krem og 2 ts gresk yoghurt. Vend forsiktig inn med slikkepott. Smak til med litt saft av sitron om ønskelig. ( men ikke for mye da kremen kan skille seg.)

8. Hell moussen over i en kakering på 20 cm diameter avhengig av hvor tykk/stor du ønsker den i størrelse. * La det bli igjen litt plass, slik at du kan legge bunnen på toppen etterhvert.

* Tips: Det kan lønne seg å ha et flatt brett med bakepapir på før du legger kakeringen på og fyller med krem. 

Karamelliserte nøtter:
Ha bakepapir klart ved siden av. 

1. I en stekepanne: Smelt sukker og vann til det blir lysebrunt og flytende( medium varme. ) Må ikke tas av platen for tidlig, men heller ikke for sent!
I mellomtiden: Hakk opp meierismør i terninger og sett til side. 
2. Ta stekepannen av platen og tilsett hasselnøttene. Bland raskt, tilsett smøret, bland igjen og spre deretter nøttene over på bakepapiret.
3. Strø over litt maldonsalt, og la avkjøles før du hakker opp i ønsket størrelse. 

Lag enten sukkerbrødbunn eller nøttebunn. Dynk med solbærlikør. Legg hakket karamelliserte nøtter over moussen når moussen har stivnet, legg deretter bunnen over.  Snu kaken riktig vei og ta av kakeringen. Enten skjær kaken opp i rektangler og server stykkvis eller server hele kaken. Pynt med italiensk marengs, og bruk brenner til å brune marengsen i tuppene. Pyntes med temperert sjokolade, solbær og spiselige blomster. 

– Mona

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg