hits

Monas beste

- 2 ss kaker og fristelser / 1 ts interir -
  • 01.06.2018
  • Kakekrigen, tusen takk!

    Gratulerer med vel fortjent seier, Aleksander! Og gratulerer til meg selv, med en strlende slvmedalje i kakekrigen 2018!

    Selv om jeg ikke kom helt til topps og vant rets sesong s fler jeg faktisk at jeg vant litt allikevel. Jeg flte jeg ga alt i alle bakeoppgaver, og at jeg utfordret bde meg selv og dommerene med smakene mine. Jeg hper jeg har klart gi et lite inntrykk av hvem jeg er som person, og at jeg har underholdt og gjort det spennende for alle seerne som har fulgt dette bake-eventyret. Bde med alt kaoset p benken min, alle samtalene jeg hadde med meg selv underveis, og om jeg i det hele tatt skulle klare f servert en kake nr klokka slr 00:00 nr jeg begynte  pynte i siste minutt..

    M ogs si at dommerene har vrt s flinke og snille med oss, og jeg setter utrolig stor pris p alle tilbakemeldingene jeg har ftt underveis i konkurransen. Alt fra hvordan jeg er som kakebaker, til smakene og utseende p kakene mine, bde konstruktiv kritikk og ros. I tillegg m jeg skryte av produksjonsteamet. Dere har vrt fantastiske! Blide, snille og omsorgsfulle mennesker. Dere har tatt oss imot med pne armer, ledet oss fint gjennom alle opptakene, og nr jeg fikk brannsr p frste oppgave i semien, og slet med matlysten underveis i programmene s var dere tilstede for hjelpe og forsikre at det gikk fint med meg. 

    P finaledagen klarte jeg  presentere 3 etasjers-bryllupskake og pynte p bare 10 minutter! HERREGUD for et stress!  Jeg hadde nemlig aldri laget en bryllupskake fr, og jeg fikk minimalt med forberedelsestid til finaleuken og selve finalen rett etter semifinalen. Jeg er sikker p at kakene mine hadde ftt et enda bedre helhetlig resultat om jeg hadde ftt tid til  finpusse bde p smak, pynt og utseende p forhnd jeg ogs.  Men jeg klare servere, og det ble tre flotte bryllupskaker!

    Jeg er stolt over kunne si at jeg er kakekrigens yngste deltaker som har kommet til finaledagen og frste wildcardet som har klart kjempe seg frem til siste BAKE OFF! Jeg er superfornyd med min egen innsats, og kan se tilbake p denne opplevelsen som lrerik, minnefull og som en utrolig flott reise jeg aldri ville vrt foruten! Og ikke minst alle de andre deltakerene jeg har ftt blitt kjent med, dere er herlige!

    Og selv om jeg kom p 2 plass i konkurransen, s vant jeg kakekrigens mest grisete forkleet gjennom tiden!

    Kakekrigen, tusen takk for at jeg fikk ta del i denne opplevelsen!

    -Mona

     

  • 31.05.2018
  • Det ble finaleplass, og i kveld avgjres det hele!


    Kakene som tok meg til finalen!

    Hvem skulle tro, frste dagen i de innledende ukene, at jeg skulle ende opp med st her p selve finaledagen, klar til bake bryllupskake?! Det er s kult at jeg har klart komme s langt! Jeg er s stolt, s stolt over meg selv og min innsats gjennom hele sesongen! Det er s moro f lov til st i finalen, og f prve seg p bryllupskake p bare 2 timer, min aller frste bryllupskake i tillegg! Kveldens bryllupskake er laget til min kjre bror og hans fine forlovede, som en liten "sknad" p f lov til bake deres bryllupskake i sommer! Blir bror fornyd? Det gjenstr se! Lover enda mer finspissing p deres kake i sommer! Han har faktisk tatt turen til studio i kveld sammen med moren min og lillebror. Ekstra tilskuere blant flere gjester! 

    Dette blir en ekstremt spennende bakedag! Jeg har som nevnt tidligere ikke rukket forberede meg skikkelig til denne uken.. En dag med finspissing til finalekakene er ikke nok, og nr man nettopp er ferdig med semifinale og er helt utkjrt, s er det vanskelig leke superman p kjkkenet hjemme og ve p bare 6 timer fr man setter seg p toget inn til Oslo igjen! Jeg har derfor heller ikke rukket lage noe pynt ha med i kveld, s her m jeg tenke kreativt og lage noe i farten i studio mens klokka tikker og jeg str midt i det! Men jeg kan fremdeles klare det, jeg er s nr av vinne hele kakekrigen, s her m jeg gjre mitt beste til tross omstendighetene, s fr det briste eller bre! Jeg er superfornyd uansett hvordan det mtte g, jeg er i finalen av kakekrigen 2018. Det er jammen meg en seier i seg selv!  

    Kryss alle fingre og tr og flg med i kveld, for dette blir en spennende innspurt, med gulv som lagringsplass, og hvit sjokolade over hele meg! Kan jeg med mine 23 r, sl den flinke kakebakeren, Aleksander? 

    - Mona

     

  • 30.05.2018
  • Alle gode ting er 3.. eller?

    I dag fler jeg ikke at jeg har noe forsprang selv om jeg vant det gule lederforkleet i gr. Presset er hyt for jeg mter to utrolig flinke bakere, s her kan jeg ikke ligge p latsiden! I tillegg er det aller siste dommeroppgave, og den avgjr hvem 2 av oss som gr til den store finalen i morgen.. Kjenner jeg dommerne rett s blir hemmelig oppgave avansert, s her m jeg jobbe effektivt og nye om jeg skal ha sjanse om en plass i finalen, men s langt tr jeg ikke tenke, for det er enn denne oppgaven igjen, og nr jeg skal krige mot bde den utdannede kokken og den etablerte kakebloggeren s fler jeg finalen er et godt stykke unna. 

    Vi har alle snakket om hva vi trodde dagens oppgave kom til bli. Det m jo bare bli vanskelig? Men n ting er vi sikre p at det ikke blir, nemlig vannbakkels! Men hva kan det vre i dag da? og blir dette min siste oppgave? Alle gode ting er 3 og lykketallet mitt er 3, s en 3-plass er ikke s ille! Eller blir det finaleplass? Det s rart tenke p at dette kan bli min siste dag p kakekrigen-kjkkenet. Jeg har opplevd s mye p s kort tid, og i dag m jeg bare suge inn alle inntrykk og nyte hvert eneste sekund, for dette eventyret er definitivt ikke noe jeg kan forvente f oppleve igjen!

    - Mona

     

  • 30.05.2018
  • Gult er kult, spesielt i finaleuken!

    Jaa! Jeg fikk et gult forkle i finaleuken, hvor stas er ikke det?! 

    Etter grsdagen lever jeg p en liten sky. Alle dommerene ga meg skryt for kaken, men ekstra spesielt var de fine kommentarene fra Lars Lian. Det er jo tross alt hans kake, og han likte min versjon! Jeg har sagt det fr, men jeg sier det igjen- For en mestringsflelse! Det er s gy nr en fr til noe en ikke fikk til frste gangen, og i hvert fall nr resultatet blir s bra som det ble! 

    Dette ble en bra dag p kakekrigen-kjkkenet selv om det er veldig trist at Ann Sissel mtte g i dag.. Det er litt vemodig at jeg plutselig str "alene". Ann Sissel var alltid der, og hun ble en slags trygghet for meg, s da hun mtte g ut dren i dag s kjente jeg trene presse litt p.  Vi blir s sammensveiset p kort tid, og det har vrt s godt ha henne rundt meg.Vi fikk bake sammen hele 10 episoder p kakekrigen-kjkkenet, og har fulgt hverandre fra innledende runde, til finaleuken. Du er bare helt herlig, og jeg er s takknemlig for ha blitt kjent med deg! Hper vi ses igjen!

    - Mona

  • 29.05.2018
  • Skal jeg bake Lars Lians beste festkake?

    I dag er den store oppgaven jeg har gruet meg til lenge om jeg skulle komme s langt! jeg har prvd denne kaken n gang fr, og det var for flere mneder siden. Den gang ble bunnen for blt, vaniljeostekremen flt utover, og kanten falt fra hverandre. S det er mange kritiske punkter som skal p plass i dag om jeg skal f bli med videre i konkurransen. Jeg kjenner at det er litt ekstra stressende siden de andre har bevist at de er veldig gode teknisk, s hvis jeg skulle ryke i dag s er det helt greit. Jeg kom meg til finaleuken, og det er jo helt utrolig gy!  Selv om det hadde vrt gy f blitt med n dag til!

    nsk meg lykke til, for her kan det hende mye gr galt! 

  • 29.05.2018
  • Det var nre p!

    Som jeg foruts, Aleksander og Marit er utrolig flinke! Selv om kakene mine ble slik jeg ville ha dem, s var nivet litt for hyt i dag til at jeg skulle klare st i toppen, men jeg klarte unng tidsstraff til morgendagens store gjestedommer-oppgave, s da str jeg midt p treet enn s lenge. I kveld skal vi lage en kake som en tidligere kjent kakekrigen-venn har gitt oss. S det kan bli interessant!

    - Mona

  • 28.05.2018
  • S uforberedt som jeg kan bli


    " Ikke se s skeptisk ut n, Fridtjof..."

    Jeg merker at denne uken er nivet virkelig hevet fra de tidligere ukene. Jeg skal mte min flgesvenn gjennom sesongen, Ann Sissel, som er utrolig flink til bake og god p smaker, og som har tatt fra meg det gule forkleet gang p gang!  I tillegg skal jeg mte to ukjente fjes. To kjempehyggelige mennesker jeg nettopp har mtt som sies at skal vre veldig flinke p kjkkenet, og som vant sin semifinale!  Marit som har vrt i realityboblen tidligere med "hele Norge baker", og Aleksander som er utdannet kokk. herre, hvordan skal jeg klare meg gjennom denne uken mon tro? 23 r gamle Mona uten srlig mye erfaring sammenlignet med konkurrentene, og som str til vanlig og baker p mammas "noe" utdaterte kjkken. Jeg har ikke mitt eget kjkken engang.. Takk for instagram, pinterest og bakeprogrammer; inspirasjon i lange baner!  Selvlrt med andre ord.. haha



    Denne uka kommer til bli tff, bde fordi nivet er hevet, men ogs fordi jeg har hatt n dag p "finspisse" oppskriftene til denne uken. Semifinaleuken stod jo plutselig p dren,  og med vinden var den uken over, og jeg fikk en billett inn i finaleuka!  Men, s lenge jeg klarer holde roen, "prve"  ha litt oversikt p benken min, og fokuserer p det jeg kan, s skal jeg gjre mitt beste med  vise alle at jeg er her for en grunn! 

    Finaleuken, her kommer jeg! kl 20:30 p FEM er vi igang med siste og avgjrende uke!

    - Mona

  • 24.05.2018
  • Jeg er i finaleuken av kakekrigen!

    Herregud! Jeg er i finaleuken av kakekrigen! 

    Hvem hadde trodd i starten av de innledende ukene at jeg skulle f lov til bli wild card, for s klare kjempe meg til den store finaleuken?! Det er jo helt utrolig, og jeg er s stolt! Endelig fikk jeg vist dommerene at jeg klarer vannbakkels ogs! Dette var den mest kaotiske av de kaotiske dagene jeg har hatt p kakekrigen- kjkkenet! For et rot! Rene sprretimen ble det og, men nr jeg hadde to s dyktige bakere med meg, s klarte jeg ikke la vre sprre om ting, haha! Helhetlig tror jeg vi alle tre kunne gjort det enda bedre om vi hadde hatt litt bedre tid og vrt litt mer forberedt enn det vi var. Det var jo tross alt en hemmelig dommeroppgave. 



    I dag merket jeg stresset s det holdt. Det var s mange prosesser, og det hele hopet seg opp nr det var tomt av hvitfarge slik at glasuren min kunne bli hvit. Heldigvis kom Malin til unnsetning igjen, og jeg klarte jo uten tenke  be henne om komme bort til benken min med glasuren hennes. Jeg burde vel strengt tatt ha gtt bort til bordet hennes og hentet glasuren selv nr hun tilbd meg sin, haha. Er det mulig vre s stressa?! Du s er s altfor snill, Malin! 

    Heldigvis smakte vannbakkelsen min bedre enn sist- men det skulle vel ikke s mye til? Og etter ukens prestasjoner, er jeg med det i finaleuken sammen med Ann Sissel! Jeg er s glad for kunne entre finaleuka med min flgesvenn gjennom sesongen! I finaleuken mter vi Aleksander og Marit som for et par uker siden vant sin semifinale, s sprs om de med det har ftt finspisset oppskriftene sine til denne uken litt mer enn meg og Ann Sissel? Vi fr se hvordan det gr! Spennende blir det hvert fall! 

    Tusen takk for laget, Malin! Det var en fryd f bake med deg p tirsdag og f oppleve denne uken med deg! Du er herlig og god tvers igjennom, og en dyktig baker!

    - Mona

  • 24.05.2018
  • Hemmelig dommeroppgave

    I dag er det hemmelig oppgave, og jeg kjenner at jeg gruer meg. Forrige hemmelige oppgave rk jeg ut p, s med det i bakhodet er jeg litt redd for at billetten inn i finaleuken ryker i kveld. Jeg kan love et kjkken fullt av kaos, for dommeroppgaven var sannelig meg ikke "bare bare", men jeg skal gjre mitt beste, og i kveld har jeg pyntet meg litt ekstra for anledningen! 

    Flg med kl 20:30 p kanal FEM for se hvem som fr de 2 plassene i finaleuken 2018!

    - Mona

     

  • 24.05.2018
  • Solbrmousse med italiensk marengs

    Min egenkomponerte kake som ga meg gult lederforkle i semifinalens nest siste dag i kakekrigen! En solbrdrm med selvplukkede solbr fra hagen!

     

    Sverre Stre:
    " Den er slik som solbr skal vre. Mye smak, og en solbr som biter litt bakp tungen!"

    Maj-Britt Aagaard:
    " Godt med likren og de knasende nttene. Det er som spise en sky med god smak!"

     

    Ingredienser: 

    Mousse:
    4,5 gelatinplater
    200g solbrpure av 400 g solbr
    50 g ripspure av 150 g rips( har du ikke rips s bruk 50 g ekstra solbrpure)
    190 g sukker
    80 g vann
    100 g eggehvite
    2 ts gresk yoghurt
    150 g kremflte
    1 sitron

    * Resterende italiensk marengs bruker til pynt

    Karamelliserte ntter:
    120 g sukker
    1/2 dl vann
    15 g meierismr
    120 g hasselntter
    Litt maldonsalt
     

    Fremgangsmte:

    Mousse:
    1. Legg 4,5 gelatinplater i kaldt vann i minst 5 minutter.
    2. 250 g brpure lages av fryste, deretter tinte br som er kjrt forsiktig i kjkkenmaskin fr det er silt nye. 
    3. Kok opp 1/3 av pureen, ta av platen og skvis ut vannet av gelatinen og la det smelte inn i pureen.  Bland s med resten av pureen og legg kaldt i kjleskap med plast over.
    4. Kok opp 170g sukker og 80 g vann til 120 grader.
    I mellomtiden: Mens dette koker, pisk opp 100 g eggehvite i en kjkkenmaskin og tilsett 20 g sukker, litt og litt til stiv marengs. 
    5. Nr sukkerlaken har ndd max temperatur, hell i en sakte strle inn i marengsen p lav varme. Skru opp hastigheten nr all sukkerlaken er tilsatt og visp til marengsen blir romtemperert/ kald. 
    6. Pisk opp 150 g kremflte til blt krem(!) ikke stivpisket, det delegger hele konsistensen p moussen.
    7. Vei opp 120 g marengs( legg resterende marengs i en sprytepose med nsket tipp til pynt), bland brpureen( nr den er avkjlt) inn i marengsen godt. Tilsett deretter pisket krem og 2 ts gresk yoghurt. Vend forsiktig inn med slikkepott. Smak til med litt saft av sitron om nskelig. ( men ikke for mye da kremen kan skille seg.)

    8. Hell moussen over i en kakering p 20 cm diameter avhengig av hvor tykk/stor du nsker den i strrelse. * La det bli igjen litt plass, slik at du kan legge bunnen p toppen etterhvert.

    * Tips: Det kan lnne seg ha et flatt brett med bakepapir p fr du legger kakeringen p og fyller med krem. 

    Karamelliserte ntter:
    Ha bakepapir klart ved siden av. 

    1. I en stekepanne: Smelt sukker og vann til det blir lysebrunt og flytende( medium varme. ) M ikke tas av platen for tidlig, men heller ikke for sent!
    I mellomtiden: Hakk opp meierismr i terninger og sett til side. 
    2. Ta stekepannen av platen og tilsett hasselnttene. Bland raskt, tilsett smret, bland igjen og spre deretter nttene over p bakepapiret.
    3. Str over litt maldonsalt, og la avkjles fr du hakker opp i nsket strrelse. 

    Lag enten sukkerbrdbunn eller nttebunn. Dynk med solbrlikr. Legg hakket karamelliserte ntter over moussen nr moussen har stivnet, legg deretter bunnen over.  Snu kaken riktig vei og ta av kakeringen. Enten skjr kaken opp i rektangler og server stykkvis eller server hele kaken. Pynt med italiensk marengs, og bruk brenner til brune marengsen i tuppene. Pyntes med temperert sjokolade, solbr og spiselige blomster. 

    - Mona

  • 23.05.2018
  • I dag klaffet alt!

    h, jeg er s glad! Ikke bare ble jeg fornyd med min egenkomponerte kake i dag, men dommerne likte den ogs, og ga meg derfor det gule lederforkleet! Som May- Britt sa; idag klaffet alt!  Temperering av sjokoladen ble s godt som perfekt, og det er jo helt utrolig siden jeg aldri har gjort det p den mten fr! Den italienske marengsen ble fint brent, selv om jeg aldri har brukt en slik brenner fr! og jeg brant meg heller ikke, haha! Og ikke minst, moussen min smakte godt! og selv om sukkerbrdbunnen ikke ville ta til seg s mye av likren jeg brukte som dynk, s ble det faktisk bra! Svampemetoden er anbefale, haha.

    Denne oppgaven er definitivt den som har betydd mest for meg i konkurransen! For en mestringsflelse f s gode tilbakemeldinger p noe jeg selv har funnet p! 

    I morgen gr jeg inn i ukesfinalen med det gule forkleet, og det er kun n dommeroppgave som str i veien for to plasser i finaleuken av kakekrigen 2018!

    - Mona

     

  • 23.05.2018
  • Med pynt i fokus!

    I dagens utfordring i Kakekrigen skal vi sette pynt i fokus!  Vi skal i tillegg demonstrere minst to ulike teknikker, s i dag har jeg planlagt en liten vri p kaken min.  Jeg har vrt en tur i hagen, s denne kaken har jeg komponert helt selv. Jeg hper s inderlig at dommerne liker det jeg har satt sammen. Hva de syns om denne kaken betyr s mye for meg siden den er "min". 


    "Hva er dette da? "

    Jeg har ogs 5 minutter tidsstraff i dag, s jeg m f opp farten i starten i dag hvis jeg skal rekke pynte. Vi s jo alle hvordan det gikk forrige gang vi hadde pynt i fokus, og jeg serverte en utenomjordisk kake. I tillegg vil jeg prve meg p temperering av sjokolade i dag, men p den vanskelige mten.. S det store sprsmlet i dag; Har jeg litt for store ambisjoner? I dag ryker en av oss ogs, sprsmlet er bare hvem det blir?!

    - Mona

  • 23.05.2018
  • Malin og Monas angry birds bursdagskake

    Her kommer oppskriften p min og Malins angry birds bursdagskake fra i gr. Selv syns vi den smakte veldig godt, med god balanse mellom syrlig ostekrem og st sjokoladekjeksbunn. Ikke rart Sverre likte den s godt, det er jo tross alt hans oppskrift som er grunnoppskriften til ostekremen! Men denne er tilsatt mangobiter og saft av mango i tillegg!

    Sverre Stre:
    "Frisk og god ostekrem, og bunnen var ogs god"

    Maj-Britt Aagaard:
    "Godt med mangobiter i"

    Ingredienser:

    Ostekrem:
    3 gelatinplater
    6-8 pasjonsfrukt (1 dl pure eller 1,5 dl saft)
    250 g kremost naturell (tine)
    150 g hvitt sukker
    1/2 dl appelsinjuice
    3 dl kremflte
    1 sitron
    0,25dl saft av mango
    Fryste mangobiter

    Chocolate chip cookies:
    225 g romtemperert meierismr
    180 g hvitt sukker
    180 g brunt sukker
    2 egg
    1 vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker
    330 g mel
    1 ts natron
    1 ts salt
    200 g hakket melkesjokolade

    Speilglasur:

    4 plater gelatin
    75 g vann
    150 g sukker
    1 ss  glukose
    100 g stet kondensert melk( nestle)
    150 g hvit sjokolade

    Spider web-effekt:
    1 dl glukose
    1 dl vann eller mer

    Slik gjr du:

    Ostekrem:

    1. Bltlegg gelatinen i kaldt vann i minst 5 minutter.
    2. Skrap ut innholdet av pasjonsfruktene, kjr lett i kjkkenmaskin( slik at vsken slipper frene). Sil slik at du fr 1 dl pure/saft.
    3. Kjr kremost, sukker til en glatt masse i kjkkenmaskin, tilsett saft av pasjonsfrukt og bland godt inn. 
    4. Varm 1/2 dl appelsinjuice til kokepunktet( ikke koke!). Ta av platen, skvis ut vannet av gelatinen og la smelte inn i den varme juicen. 
    5. Tilsett deretter appelsinjuicen i ostemassen og rr den godt inn.( kan bruke kjkkenmaskin)
    6. Pisk kremflte til blt(!) krem.
    7. I mellomtiden: Smak til ostekremen med silt saft av mango( 0,25 dl) og litt saft av sitron (men ikke for mye da kremen kan skille seg).
    8. Vend inn fltekremen i ostemassen, og hell over i en kakering p 20-22 cm diameter avhengig av hvor tykk/stor du nsker den i strrelse. Dytt ned nsket mengde fryste mangobiter.( Disse hjelper kaken med avkjles raskere) * La det bli igjen litt plass, slik at du kan legge bunnen p toppen etterhvert.

    Chocolate chip cookies:

    I bolle 1:
    1.  Bland sammen smr og hvitt sukker i en kjkkenmaskin til det er godt blandet. Tilsett deretter det brune sukkeret og bland.
    2. Tilsett 1 egg av gangen, og frene av 1 vaniljestang.

    I bolle 2:
    3. Bland sammen mel, natron og 1 ts salt.

    4. Hell melet i flere omganger i smrblandingen og bland godt. Tilsett tilslutt nsket mengde opphakket sjokolade.
    5. Lag en stor ring( lik strrelsen p kakeringen) med cookie p et stekepapir. Klem ned slik at bunnen blir ca 1 cm hy. 

    Stekes p 190 grader varmluft  i ca 25-30 min. Se an steketiden. Nr den begynner bli litt fast i kantene, men fremdeles er myk i midten( ikke blt) s er den ferdig. Den skal heller vre litt for seig enn for trr. 

    Avkjl kjeksbunnen fr du legger den over ostekremen. 

    Nr kaken er kald: Vend kaken med kjeksbunnen ned fr du tar av kakeringen

    * Tips:
    Det kan lnne seg ha et flatt brett med bakepapir p fr du legger kakeringen p og fyller med krem. 

    Speilglasur:

    1. Bltlegg gelatinplatene i kaldt vann i minst 5 minutter.
    2. Kok opp vann og sukker til 100 grader.
    3. I mellomtiden: Hakk opp hvit sjokolade og legg i en stor glass- eller stlbolle.
    4. Trekk kjelen med sukkerlake av platen, tilsett glukose og deretter kondensert melk i sukkerlaken. Skvis ut vannet av gelatinen og la smelte inn i den varme laken. Tm deretter sukkerlaken over den hvite sjokoladen.
    5. La st ca 1 minutt fr du blander godt sammen med en slikkepott i sirkelbevegelser.
    6. Nr det er godt blandet, tilsett et par skjeer titandioksid og bruk stavmikser og bland godt sammen( se an til den blir hvit, men ikke ha i for mye pulver.

    Glasuren skal bli ca 30-35 grader fr du kan helle den over kaken.(den skal tykne litt i konsistens)

    nsker du spiderweb- effekt?
    1. Varm opp 1 dl glukose med 1 dl vann. Bland sammen( kan godt hende du kan ha litt mer vann i hvis massen blir for tykk, skal vre flytende.)
    2. Bruk en spatel eller en bred kniv. Tm litt vske over, og dra forsiktig lett over kaken etter speilglasuren er p og har ftt satt seg litt frst. Det krever litt teknikk for f det bra, men etterhvert som du blir stdig p hnda s er det ikke s vanskelig som det ser ut, og resultatet er imponerende. 
     

    Sett sammen kaken: 

    Flytt kaken(kjeksbunn nederst) over p en rist med stekeplate under. Hell speilglasuren over, og la det renne godt av sidene. Ved nskelig: lag spider-web effekt fr du flytter kaken over til kakefatet. * 

    Pynt kaken med nsket pynt, og dekk til kakekanten enten med hakket hvit sjokolade eller med melonbiter. 

    * Tips:
    Pass p s du ikke lager bobler i glasuren nr du rrer med stavmikser. Hold derfor stavmikseren lavt i bollen.
    Det kan lnne seg bruke kakespade nr du flytter kaken over fra et sted til et annet. 

    - Mona

     

  • 22.05.2018
  • Bra jobba, teammate!


    Dette var s gy! Du er herlig, Malin!

    For et team vi var! Dett​e var definitivt den morsomste dagen jeg har vrt med p under Kakekrigen! Det samarbeide med ei du nesten nettopp har mtt med lage din kake, men dere kan gjre endringer og legge til ting: Herregud s artig!  Beklager at jeg tok deg med p 10-minuttersinnspurten min, men jeg syns du klarte deg ganske bra for det! 

    Vi hadde det s koselig i lag, og jeg syns kaken vr ble utrolig nymoderne og kul med spider web-effekt, og ste sm angry birds-figurer som Malin har hndlaget selv! Er hun ikke flink? Jeg hadde aldri klart slikt hndverk, s det var en selvflge at vi mtte bruke hennes pynt til kaken!

    Jeg var litt usikker p om vi hadde sjanset for mye med kaken vr i dag. Den var jo tross alt litt " voksen " av seg, og ikke s fullt s st som en typisk barnekake pleier vre. Heldigvis syns barna at den smakte godt, men dessverre s vant ikke teamet mitt i dag. Ann Sissel og Lidia sin kake s kjempebra ut, og falt litt mer i smak helhetlig, men skal ikke si at vr ikke var supergod, for den smakte helt utrolig med mangobiter i! MMmmm.

    - Mona

  • 22.05.2018
  • H, skal vi deles opp i to lag?!


    Klar for litt barnekaos p kjkkenet i dag?


    Tror jeg aldri har blitt s overrasket som det jeg ble i gr. Kakekrigen har funnet opp noe nytt!  Siden jeg og Ann Sissel vant grsdagens oppgave, s blir vi bakeleder p hvert vrt lag i dag. Jeg er s heldig f samarbeide med Malin. N har jo allerede jeg og Malin vd svidt p jobbe sammen i gr, siden hun var s snill hjalp meg med bringebrkremen min da, s det er bare stas ha henne p laget mitt i dag! i tillegg passer det meg fint med et par ekstra hender til bake siden min venstre hnd fikk litt dramatikk i gr. 

    Det store sprsmlet i dag blir jo om vi klarer bli enige om hvem som skal gjre hva og hva slags elementer vi skal ha med i kaken? Vi skal imponere to 8-ringer, og dommerne i tillegg med en barne-bursdagskake som skal passe i anledning 8-rsdagen til en gutt.  Hvordan vi skal balansere kaken slik at den faller i smak for begge parter kan bli interessant.  Et sprsml er ogs om jeg klarer vre lagleder nr jeg ikke kjenner Malin s godt, og ikke vet hva hun er god p annet enn det jeg erfarte i gr? 

    Denne dagen har jeg gledet meg lenge til! Artigste dagen p kakekrigen-kjkkenet med to barn lpende rundt oss, og 90 minutter med teamwork!

    - Mona

  • 22.05.2018
  • Bak kamera fra mandagens hete kamp


    Spesielt viktig g gjennom ingredienser fr innspilling denne uken!


    Nytt pressebilde. Liker det turkise forkleet mitt!


           Flott gjeng!

    Godt jeg ikke var den eneste som brukte kjleelement som hndveske


    Dagens to lagledere p hvert vrt lag


    I pausen: Takk for at du delte opp maten min, Malin, siden jeg fikk streng beskjed om la kjleelementet bli vrende p hnden de neste to timene

    - Mona

     

  • 21.05.2018
  • Ja! Min festkake klarte det!

    Yes! Frste dag i semifinalen avsluttes med seier! Flte ekstra press i dag i og med at jeg ble 'wildcard', s det var veldig stas at det skulle g s bra! 


    Viktig ha det litt gy og!

     Tenk f til en godkjent sjokoladekake, og pynte den nesten slik man nsket MED delvis n hnd mindre. Klumsete meg klarte selvsagt ta hnden rett ned i glovarm sukkermasse. Det er jo ikke overraskende det! Det gjorde s utrolig vondt nr massen klistret seg fast i hnden min og brant seg innover.


    Auuu


    Har ikke hrt om hansker liksom, haha..

    Det var et yeblikk jeg hadde s himla vondt og holdt p begynne grte av smerte. I det yeblikket vuderte jeg  trekke meg fra konkurransen fordi smertene var uutholdelige. Jeg kunne ikke se meg selv klare fullfre presentere en kake nr jeg nesten ikke kunne bruke venstre hnden, tiden bare fly og jeg hadde mer og mer gjre p kort tid. Men, jeg ville ikke gi opp, s jeg hentet et fryseelement i fryseren og holdt hnden mot den store deler av innspurten. 

    Det var ikke bare bare sette sammen kaken, men noe som ikke kom med p tv var at jeg slet med lage bringebrkremen og rre med en hnd. Heldigvis fikk jeg litt hjelp av snille Malin til rre i bringebrkremen min slik at den i hvert fall ble klar, om ikke annet. S var det bare sette p superman- drakten, bite tennene sammen og pynte kaken ferdig! 

    Og jammen meg klarte jeg det! Dommerene likte kaken min, og best av alt; Silja likte den! Jeg ble s glad! S dagens oppgave vant jeg og Ann Sissel, og i morgen blir det teamwork med Malin! Ser frem til dra med meg Malin inn i mine intense 10-minutterspurter! Bare henge seg p! 

    - Mona

  • 21.05.2018
  • Det blir dramatikk i frste semifinaledag..

    I dag starter semifinaleuke 2 av kakekrigen, og her er bilder av oss fire som skal kjempe om to plasser i finaleuken! 

    I dagens utfordring i Kakekrigen skal vi gjenskape fjorrets vinner, Siljas beste festkake. Denne kaken har jeg gruet meg til om jeg skulle klare komme s langt, rett og slett fordi nr jeg prvde denne hjemme p forhnd s fikk jeg ikke kaken ferdig p 90 minutter og da hadde jeg ikke begynt lage kjrlighet p pinne engang! Dessuten ble kokoskremen min s blt at den kunne blitt spist som grt i stedet. 

    I dag er jeg derfor veldig spent p hvordan det skal g med f kaken ferdig p det tidspresset vi har, og i tillegg lage to typer kjrlighet p pinne. Varme + stress + blte kremer og flere elementer. Dette blir hektisk, og dramatisk! Kryss fingrene for at det blir noe kake servere i dag.. Hadde jo vrt kjipt om Silja ikke fikk smake kaker av noen av oss?! 

    - Mona

  • 19.05.2018
  • Gjett hvem som ble WILD CARD i Kakekrigen!

    Herregud! Nr jeg frst har innstilt meg p at jeg er ute av konkurransen, s fr jeg en fantastisk telefon fra Fridtjof om at Kakekrigen og dommerne vil ha meg tilbake som wild card inn i semifinalen! Jeg er s takknemlig for f en sjanse til, s n skal jeg gjre mitt beste for vise dommerne at avgjrelsen om velge meg fremfor 11 andre deltakere til wild card var verdt det! Motivasjonen, og revansje-suget er p topp!

    Det som er skummelt n er at jeg mter tre andre deltakere som har kommet direkte til semifinalen, og med tanke p at jeg faktisk rk ut i ukesfinalen s fler jeg at de kanskje er litt flinkere enn meg?!

                      
    I semifinale-uken blir det turkis forkle! 

    nsk meg lykke til i semifinalen, s krysser vi fingrene for at lykken og flaksen er p min side denne uken. De deler tross alt ikke ut noe nytt wild card om man ryker ut igjen n, s her er det bare skjerpe seg, gjre sitt beste og vise hva man er god for!

    - Mona

  • 11.05.2018
  • Bringebrmousse p browniebunn


    Utseende p denne kaken er definitivt ikke noe skryte av! Som Maj- Britt sa; "Ser ut som en illustrasjon fra verdensrommet hvor to planeter mtes." Jeg kunne ikke vrt mer enig!

    Selv om kaken ikke ble som jeg tenkte utseendemessig, s smakte den i hvert fall godt! S her skal dere f oppskriften p kaken jeg bakte i onsdagens episode av kakekrigen. Regner med dere fr en penere kake av den, enn hva jeg klarte p 90 minutter p skjermen!


    Sverre Stre:
    "God bringebrsmak"

    Maj-Britt Aagaard:
    " Veldig intenst og frisk bringebrsmak p moussen sammen med glasuren"


    Ingredienser:

    Bringebrmousse:
    4 gelatinplater
    250g bringebrpur/ saft lages av 550g bringebr( fryst, s opptinte)
    190g sukker
    80g vann
    100g eggehvite
    150g kremflte

    Browniebunn:
    85 g meierismr
    150 g dronningsjokolade 44%
    50 g mrk kokesjokolade 70%
    100 g hvitt sukker
    50 g brunt sukker
    1 ts vaniljeekstrakt
    2 store egg( romtemperert)
    35 g mel
    100 g macadamiantter
    50 g hvit sjokolade
    1 ts madonsalt

    Speilglasur:
    4 gelatinplater
    75 g vann
    1/2 ss glukose
    150 g sukker
    150 g hvit sjokolade
    100 g stet kondensert melk (nestle)
    Rd gelefarge fra cacas

    Bringebrdropsflak:
    170 g sukker
    1 dl lys sirup
      dl vann
    dl saft av bringebr
    Mrk rosa Icingfarge/ gelefarge fra cacas

    Gelegodteri: 
    100 g tinte frosne bringebr
    1,5 dl vann
    250 g sukker + ekstra til dyppe i
    1 ss sitronsaft fra 1 sitron


    Slik gjr du:

    Mousse:

    1. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca 10 min.
    2. 250 g bringebrpur lages av 550g tinte frosne bringebr, siles slik at frene ikke blir med.
    3. Kok opp 1/3 av bringebrpuren, ta den av platen, skvis ut vannet av gelatinplatene og la de smelte i den varme pureen. Bland det s i resten av puren og sett i kjleskap med plast over. (Rr med jevne mellomrom)
    4. Kok opp 170 g sukker og vann til 121 grader. Mens dette koker s pisker du de resterende 20 g sukker og eggehvitene til stiv marengs.
    5. Hell sukkerlaken i marengsen, og pisk til den er kald.
    6. Vei opp 120 g marengs og tilsett bringebrpuren og bland godt.
    7. Pisk flte lett, og vend det litt etter litt i flere omganger i bringebrpuren.
    8. Fyll i nsket former, og sett deretter kaldt til det er stivt.

    Brownie:

    1. Smelt smr i en kjele, og hakk opp mrk sjokolade i mellomtiden. Hell smr over sjokoladen og bland til det smelter. Tilsett bde lyst og mrkt sukker og rr godt.
    2. Tilsett 1 egg av gangen og rr i ca 1 minutt mellom hvert egg.
    3. Tilsett mel og bland godt. Deretter rister du macadamiantter og blander med browniemassen.
    4. Hakk den hvite sjokoladen i terninger og tilsett tilslutt sammen med eventuelt vaniljeekstrakt.
    5. Hell rra i bakeform, str over litt maldonsalt og stek p 165 grader (varmluft) i 20-30 minutter.( se an steketiden! Skal vre litt myk nr du tar den ut av ovnen). Avkjl. Skjr ut lik form som moussen, slik at bunnen passer under moussen.

    Speilglasur:

    1. Bltlegg gelatinplatene i kaldt vann i minst 5 minutter.
    2. Kok opp vann og sukker til 100 grader.
     I mellomtiden: Hakk opp hvit sjokolade og legg i en stor glass- eller stlbolle.
    4. Trekk kjelen av platen, tilsett glukose og deretter tilsett kondensert melk i sukkerlaken. 
    5. Skvis ut vannet av gelatinen og la smelte inn i den varme laken. Tm deretter sukkerlaken over den hvite sjokoladen. La st 1 minutt fr du blander godt sammen med en slikkepott i sirkelbevegelser.
    6. Nr det er godt blandet, tilsett nsket mengde gelefarge. Bland godt, enten med stavmikser (pass p s det ikke oppstr bobler i glasuren!) eller med slikkepott. Hell over kaken nr temperaturen p glasuren er mellom 25 og 35 grader. Dra lett over med en spatel p overflaten for unng at det blir for tykt lag med glasur.Glaser moussen nr glasuren begynner tykne litt, rundt 30 grader.( bruk gjerne kaldt vannbad for avkjle) ( kaken br vre frossen)

    Bringebrdropsflak:

    1. Ha sukker, sirup og vann i en liten gryte, og la det lse seg opp p lav varme.
    2. Nr sukkeret er lst opp, skru opp varmen og la massen koke til 150 grader.
    3.Ta s gryten av platen og tilsett nsket smak og farge.  Avkjles p aluminiumspapir i en form.
    4. Nr dropsen har blitt kaldere, legg det over p et bakepapir og avkjl helt fr du knekker opp i nsket form.

    Gelegodteri:

    1. Legg gelatinplatene i blt i ca 5 min. Kok opp vann og bringebr og jevn med en stavmikser. Sil av frene slik at du sitter igjen med 1,25  dl saft.
    2. Kok opp sukkeret sammen med vsken. Nr sukkeret er opplst, s sett til side. Klem ut vannet fra gelatinplatene og rr inn gelatinen i sukkerblandingen.
    3. Dekk en form p ca 20x20 cm med aluminiumsfolie og hell massen over. Sett blandingen kaldt. Nr blandingen er kaldt s kan du skjre ut nsket former, og dyppe i sukker

    - Mona

  • 11.05.2018
  • Det var s nre..

    Gratulerer s mye med billett inn i semifinalen, Ann Sissel! Det var s vel fortjent!

    Jeg kjente at da de lftet lokket p kaken, og jeg ser at det er en vannbakkels-kreasjon, s kunne jeg egentlig bare snudd ryggen, pakket sekken og reist hjem. Sist jeg prvde meg p vannbakkels, og for svidt min frste prvelse, s ble det trre rundstykker og ikke fluffy og fine vannbakkels, s hvordan dette skulle g var vanskelig se der og da. 

    Heldigvis klarte jeg f vannbakkelsrren til forklistre seg, og da ble jeg svrt imponert over meg selv! Og det kunne dommerene ogs se, for jeg strlte! Jeg fikk en flelse av at dette kan jeg klare! Men den gleden sluknet fort da jeg s hvor fine vannbakkels Ann Sissel og Veronika hadde laget. S nr vannbakkelsene mine tas ut av ovnen( litt tidlig fant jeg ut i ettertid) s synker selve bunnen sammen, og semifinalebilletten forsvinner ut i luften i samme slengen. Jeg hadde ikke tid til sette inn et nytt brett, og jeg visste at dommerne ikke kom til like r vannbakkels. Ikke nok med det, men vannbakkelsen satt seg fast i bakepapiret mitt, og karamellen gikk opp i ryk.. Jeg tenkte et yeblikk; Hvordan skal jeg klare servere noe som helst?


    Lurer p hva jeg tenkte her, hvert fall ikke det faktum at jeg hadde glemt sukker i vaniljekremen..haha

    Mot slutten fr jeg summet meg litt, og brukt det jeg har av kreativitet. Det var bare lage ny karamell og forte seg fylle vannbakkelsene med vaniljekremen jeg hadde laget frst. Nr jeg tenker over det i ettertid s burde jeg vel egentlig ha laget vannbakkelsen frst, for hvem er det som klarer glemme sukker(!) i vaniljekremen? Verste er at jeg ikke husker at jeg glemte det, s det forteller litt om hvor lite tilstede jeg var i starten.

    Jeg fikk heldigvis satt sammen kaken, pyntet den s fort jeg kunne og servert i siste sekund, s resultatet fikk bare bli som det ble. Jeg gjorde alt jeg kunne, til tross for at hodet mitt ikke var helt p plass.

    N i ettertid s angrer jeg s utrolig p at jeg ikke klarte konsentrere meg bedre i starten av oppgaven, for jeg var s nr! Jeg klarte starte uken med vinne to gule forklr! Og p tredje oppgave ble dommerene meget imponert over hvor ambisis jeg er, men jeg har storkost meg p kjkkenet, og hper dere har gjort det samme fra sofaen. 

    - Mona

     

  • 10.05.2018
  • Hemmelig dommeroppgave

    I dag er det hemmelig oppgave som str for tur! 

    Jeg kjenner at jeg ikke har like mye energi og st-p-vilje i dag som i gr. Det er mye tyngre bake p tv enn man kan forestille seg. Kroppen min har ikke nsket ta til seg nring, sikkert p grunn av alt stresset, s energinivet mitt er veldig lavt. P grunn av dette er jeg veldig usikker p hvordan jeg skal klare konsentrere meg p dagens oppgave, som er hemmelig i tillegg! Men jeg fr bare bite tennene sammen, tenke p at jeg har klart tatt to gule leder-forkleer, og at billetten til semifinalen kun er et steinkast unna. Jeg er snart p mllinjen! 



    Jeg hper at det ikke blir den irriterende rullekake, pavlova eller de dumme vannbakkelsene som er hemmelig oppgave i dag. For jeg har ikke ftt vd meg nok p disse tre kaketypene til at jeg fler meg trygg p dem.. S vi fr krysse fingrene for at det blir Sverres ostekake med mandelbunn eller makroner som str i sentrum i dag, for da ser jeg allerede for meg semifinalbilletten i hnda mi!

    nsk meg lykke til i dag!

    - Mona

  • 10.05.2018
  • Det er mye som foregr bak kamera

    En ting er vre foran kamera under innspilling, en annen ting er hvordan det faktisk er bak kamera! Som dere sikkert fikk med dere i episoden p tirsdag og onsdag, s ble benken min helt kaotisk, og forkleet mitt deretter! Trodde ikke det gikk an fylle opp en benk med s mye rot, og i tillegg grise ut et forkle s mye, men tydeligvis er det mulig! 

    Fr virkelig litt vondt av de ansatte i produksjonen som m rydde opp etter oss, men selv var jeg lettet og takknemlig over komme gjennom dagene med delvis ferdig kaker. P bildet under vaskes det mellom selve bakingen og presentasjon og dommeravgjrelse fra tirsdagens episode, s p bildet til hyre er jeg totalt uviten om at det gule forkleet forblir mitt en dag til, mens jeg gliser foran kakekrigen-skiltet. 


    Mens vi ventet p dommen p tirsdag..


    Jeg skjnner ikke hvordan de de andre klarte holde forkleet sitt s rent. Ser ut som jeg er eneste som har bakt meg over benken , haha..

                           

    Neimen, heisann. Ante ikke at dette bildet ble tatt fr jeg tilfeldigvis kom over det p instagram. Her er vi godt i gang med bake.


    Fr hver innspilling gr vi gjennom ingredienser og utstyr fr vi kan starte. Innimellom her lper vi ogs frem og tilbake for bli sminket, s det er mye som skjer bde fr og etter en episode p tv.


    - Mona

  • 10.05.2018
  • Du er veldig ambisis!

    Jaa! Jeg kom til ukes-finalen! 

    Jeg klarte servere dommerne mousse-kakene mine p tiden! De hadde kanskje ikke det " stramme" uttrykket som jeg nsket, tvert imot ser det ut som et takras uten like! Men speilglasuren la seg rundt og lot kakene skinne til tross for det rotete uttrykket!

    Dessverre s var det litt varmt i studio, slik at dropsflakene mine ikke holdt fasongen sin, i stedet seilet de om. Det gjorde ikke akkurat saken bedre at Maj Britt skal smake p alt, inkludert dem. Da jeg s hun begynte knaske p dropsflakene, s hadde jeg lyst til bare synke ned i stolen min. Det er jo ikke meningen at man skal tygge dem?! De er jo som kjrlighet p pinne, og en tygger vel ikke p det? eller gjr man?.. S nr bde hun og Sverre begynte sette godteriet mellom tennene s tenkte jeg bare at "i dag gr jeg ut, og jeg fr med meg en tannlegeregning i tillegg.. "

    Heldigvis, til tross for at kaken ikke ble 100% slik jeg nsket, s ble dommerne imponert over hvor ambisis jeg er, og at jeg klarte s mye p s kort tid. S selv om Ann Sissel klarte ta stafettpinnen fra meg, s er jeg veldig fornyd med at jeg klarte sikre meg en plass i ukesfinalen! 

    "Mona prver konsentrere seg selv om Fridtjof kommer bort for en liten prat"

    "Dyp konsentrasjon fr innspurten"

    - Mona

  • 09.05.2018
  • Jeg gir meg selv en stor utfordring

    I dagens oppgave i kakekrigen skal vi lage godterikake! eheheh. Man kan nesten se p uttrykket mitt p bildet over at det er ikke noe jeg gleder meg spesielt til!

    Her mtte jeg g mye frem og tilbake, for jeg er, for vre helt rlig, ikke s veldig glad i pynte med godteri. I tillegg har jeg det gule leder-forkleet som gjr at jeg fler at dommerne har litt ekstra store forventinger til meg. S i dag har jeg virkelig tenkt til satse! Jeg har satt sammen flere elementer som trenger nedkjling, og jeg skal bruke noen teknikker som dommerne kanskje vil bli usikre p om kommer til g under dette tidspresset.  Men la oss ta to minutter se p det vakre som mtte meg fr innspillingen til dagens episode. Det flotte gule leder-forkleet mitt lagt pent frem p benken min, klar for ta fatt p dagens oppgave og gi meg lykke, forhpentligvis!

    Jeg er bare ett steg unna ukesfinalen! Selv om presset er stort i dag og oddsene ikke er helt p min side, s m jeg bare gjre mitt beste.  Hvordan kommer dette til g? Er det i dag jeg ryker? Det fr briste eller bre, jeg har overgtt meg selv i konkurransen allerede, og er superfornyd med min egen innsats. S om jeg ryker i dag, s gr jeg ut med hevet hode. To gule lederforklr er jo mer enn man kan drmme om i en slik konkurranse!

    - Mona

  • 09.05.2018
  • Monas tropiske aroma


    Kaken kunne nok blitt litt mindre rustikk i kantene om jeg hadde hatt litt bedre tid. 


    Jeg tok meg den frihet gjre om p navnet p kaken fra Svanhilds- til Monas tropiske aroma, nettopp fordi jeg fler at dette er min versjon av kaken. God ble den ogs, i flge alle tre dommerne!


    Sverre Stre:
    Du har modernisert tropisk aroma til det nesten ugjenkjennelige i utseende, men du har klart ta med deg smaksbildet til den originale kaken, over i den nye versjonen."
     

    Ingredienser:

    Sjokoladebunn:
    (2 stk 18 cm springform)

    120g meierismr (romtemperert)
    140g hvitt sukker
    240g hvetemel
    4 ts bakepulver
    1/2 ts salt
    1 1/2 ts muskat
    1 1/2 ts kanel
    5 store ss kakao
    140g brunt sukker
    2 store egg (romtemperert)
    2 dl kefir

    Kaffefyll:

    1/2 dl vann
    2 ss kaffepulver ( Instant Coffee Guatemala 5%​)

    200g meierismr
    175g brunt sukker
    1/2 dl H-melk
    1 vaniljestang
    1 klype salt

    Dynk:

    4 pasjonsfrukt
    100 g sukker
    100 g vann

    Sjokoladeganache til trekke kaken:

    2,5 dl flte
    250 g sjokolade (fra odense)
    50 g meierismr (romtemperert)
     

    Slik gjr du:

    Sett ovnen p 180 grader

    Kakebunn:

    1. Smr og sukker piskes hvitt.
    2. I mellomtiden i en annen bolle: Hvetemel, bakepulver, salt, muskat, kanel og kakao blandes sammen.
    3. Smrblandingen: Tilsett brunt sukker, og rr godt. Tilsett deretter 2 egg, ett av gangen.
    4. Den trre blandingen siktes vekselsvis med 2 dl kefir i smrblandingen. Bland godt inn. 
    5. Fordel rren p 2 former. Stekes i midt i ovnen o ca 30 min. ( Se an steketiden!)

    Kaffefyll:

    1. Bland sammen 1/2 dl kokende vann med 2 ss kaffepulver.
    2. Smelt smr, brunt sukker, H-melk, 3 ss fra en ferdig utblandede kaffen, vaniljestang og en klype salt i en kjele og kok opp, la koke i ca 1 min. 
    3. Sil alt over i en stor form, og sett til kjl med plast over. ( jo strre form, jo raskere blir den avkjlt.)  La det st kaldt til det har tyknet.
    4. Piskes opp litt fr den tilsettes i kaken. Skulle kremen skille seg, s benytt en stavmikser til blande rren sammen igjen.

    Dynk:

    1. Pisk lett opp innholdet fra pasjonsfruktene. Dette er kun for f saften ls fra steinene.
    2. Kok opp vann og sukker til sukkerlake ( 115 grader). Tilsett deretter silt saft fra pasjonsfrukt, og la avkjles.

    Sjokoladeganache:

    1. Kok opp flte til kokepunktet.
    2. I mellomtiden: Hakk opp sjokolade og legg i en glass- eller stlbolle.
    3. Hell over halvparten av flten i den opphakkede sjokoladen, og rr i sirkelbevegelser med en ballongvisp.
    4. Nr sjokoladen og flten er blandet, tilsett resten av flten og rr. Tilsett tilslutt smr i terninger og bland til alt er jevnet ut. ( bruk stavmikser om den ikke er glatt.)

    Montering av kaken: 
    1. Dynk hver kakebunn med litt lake av pasjonsfrukt.
    2. Smr et tykt lag med kaffekrem i mellom de to lagene med bunn. Det kan lnne seg smre litt rundt kanten ogs, s kaken blir litt fastere fr ganachen trekkes over.
    3. Trekk kaken med sjokoladeganache.
    4. Pynt med sjokoladedekorasjoner, makroner, br eller blomster. 



    - Mona

     

  • 09.05.2018
  • Overgr alle mine forventninger!

    Jeg er s glad! Tenk at jeg klarte det igjen?! Dette har overgtt all min forventning! Fr jeg ble med i kakekrigen hadde jeg kun et ml om ikke f tidsstraff og g ut frst, men herregud! Jeg har jo klart kapret til meg to av to gule lederforkleer! Hvordan er det mulig? Jeg er s glad og sjokkert over at jeg faktisk klarte det denne gangen ogs! Og selveste Per Sundnes var dagens hemmelige gjest, og ble min hjelp i stedet for Fridtjof til pasjonsfruktsaften.

    Det var ingen selvflge at jeg skulle vinne i gr, for nesten alt gikk feil. Fyllet til kaken klarte skille seg i siste sekund fr den skulle i spryteposen( Heldigvis hadde jeg et hemmelig triks!), sjokoladekremen til makronene mine klumpet seg i starten, s da var det bare lage en ny runde. Mens krem nummer 2 klarte jeg kaste ved et uhell! S da stod jeg der med mange tomme makroner uten fyll. Heldigvis fant jeg en lsning; Det var igjen litt rester p kanten i bollen av kaffefyllet til kaken. Da var det bare forte seg skrape ut det man fikk til og fylle s mange makroner som mulig! Takk gud for at alt dette ikke ble vist p tv..

    Man skulle tro det holdt med et par feil i gr, men det hele bygget seg opp til siste krem, sjokoladeganachen. Den skulle ikke bli s flytende, men det ble den. S da var det bare tenke alternativt med den ogs; Frem med rist og brett og hell over ganachen s den dekker s mye som mulig av kaken. Klokken begynte g veldig raskt mot slutten, og jeg ser at jeg fr knapp tid med pyntingen, s der str jeg til siste sekund og pynter med orkideer, makroner og sjokoladepynt, men det ble jo ikke s verst med tanke p det ille tidspresset jeg fikk!

    Jeg er hvert fall superfornyd til tross for alt som gikk galt! Og jeg merket at det ikke alltid er en fordel ha det gule forkleet, for det fles som om man fr litt ekstra oppmerksomhet av bde dommere, Fridtjof, kamera-crew og gjestedommer. Selv om det er veldig koselig, s skal jeg vre rlig innrmme at jeg raskt mistet litt fokus da de kom p besk til den kaotiske benken min. 


    Mona prver konsentrere seg, selv med besk ved benken..

    Helt tilslutt er det en komisk ting jeg bare m innrmme, n et halvt r etter innspilling. Det er at jeg frst i gr, nr jeg s episoden, at jeg fant ut at "tropisk aroma" har kakebunner som "marmoreres"??  Dette hadde ikke jeg ftt med meg i det hele tatt da jeg vde p oppskriften p forhnd fr innspilling, s det var ikke bevisst unng marmoreringen, men kaken falt heldigvis i smak for det! Snakk om flaks..

    - Mona

  • 08.05.2018
  • Ikke bli fornrmet, hemmelige gjest.

    Dagens oppgave i kakekrigen kjenner jeg at jeg har gruet meg til lenge. I dag skal vi lage en ny versjon av "Svanhilds tropiske aroma". Dette er en sjokoladekake med en type melis-/sjokoladeglasur. Oppskriften har vi ftt tildelt, men vi kan gjre endringer p den om vi nsker sette vrt eget preg. Jeg gikk mye frem og tilbake p hvordan jeg skulle g ls p denne oppskriften, nettopp fordi jeg ikke helt visste hvordan denne kaken egentlig smakte eller s ut.

     Jeg har vurdert tilsette pasjonsfrukt og kaffe i min kake for gjre den litt ekstra spennende, men det sprs om dommerene og den hemmelige gjesten er enige i det? I tillegg er jeg litt redd for fornrme den hemmelige gjesten som har gitt oss denne oppskriften, ved gjre for store endringer p den.

    De store sprsmlene i dag; Kommer kaken til avkjle seg raskt, og kommer jeg til rekke pynte den? Vil kremen min holde seg, eller vil den skille seg slik som den har gjort hver gang jeg har prvd lage den? Blir det en halvferdig kake jeg serverer?  Jeg er spent, men mest nervs for om dette skal klare g min vei i dag. I dag er det en som ryker. 


    I dag har bde jeg og Ann Sissel pyntet oss til tropisk dag p kjkkenet, haha. 

    nsk oss lykke til!

    - Mona

  • 08.05.2018
  • Gulrotcupcakes med ostekrem og jordbrsaus!

    Oppskriften er gjort litt om etter kommentarer fra dommerne. Blant annet er melis-mengden i toppingen redusert litt, s n kan den ikke vre annet enn perfekt! 


    Sverre Stre: 
    "Saftig, balansert bunn. Kremen var god p smak. Jeg syns du har balansert smakene godt!"

    Maj-Britt Aagaard om jordbrsausen til:
    " Det ble friskt opp mot den ste, tunge kremen."

    Ingredienser:

    Cupcakes:

    225g sukker
    115 g meierismr (romtemperert)
    160 g mel
    1   ts bakepulver
    ts salt
    2 ts kanel
    1 ts natron
    1 stor ts muskat
    2 store egg (romtemperert)
    1/2 dl H-melk
    1 vaniljestang
    250 g gulrtter
    50 g  epler ( 1 eple)
    25 g dronningsjokolade 44%
    50 g 70% kokesjokolade

    Ostekrem:

    150 g meierismr( romtemperert)
    300 g melis
    1 vaniljestang
    0,5 dl saft av 1 sitron
    Skall av 1 sitron
    300 g philadelphia original

    Pynt:

    Karamelliserte ntter:

    100 g valntter
    120 g sukker
    dl vann
    15 g meierismr(romtemperert)

    Jordbrsaus:
    200 g frosne jordbr
    100 g melis
    dl vann
    dl sitronsaft av 1 sitron

    Ellers:

    100 g ferske jordbr
    100 g non temp mrk sjokolade

     

    Slik gjr du: 

    Sett ovnen p 180 grader

    Cupcakes:
    1. Pisk smr og sukker hvitt og fluffy i en kjkkenmaskin. Ca 5 min.
    2. Sikt mel, bakepulver, salt, kanel, natron og muskat minst 2 ganger og sett til side.
    3. Sett kjkkenmaskinen p lav hastighet og tilsett ett egg av gangen, miks egget til det er godt blandet, men ikke mer. Tilsett deretter fr fra en vaniljestang. 
    4. Tilsett melblandingen og varm melk i to omganger til alt er godt blandet. Tilsett s revet ( 1/5 revet p grov, og resten finrevet) gulrot, revet (grovt) eple, og revet/hakket sjokolade,  litt finrevet ingefr, og vend inn.
    5. Legg ca en iskremskje av blandingen i hver cupcakeform og stek p midterste rille i ca 18 min.( se an steketiden!)

    Ostekrem:
    1. Ha alle ingredienser( utenom sitron) i en kjkkenmaskin og visp godt til kremen er fyldig.
    2. Tilsett s finrevet sitronskall og visp p lav hastighet.
    3. Vend deretter inn nsket mengde sitronsaft med slikkepott, ,men ikke for mye saft da kremen kan skille seg.  4. Spryt ut fine roser p cupcakene med sprytepose og sprytetipp(1M)

    Karamelliserte ntter:
    Ha bakepapir klart vedsiden av.
    1. Smelt sukkeret og litt vann til det blir flytende og lysebrunt.
    2. Ta stekepannen av platen og tilsett nttene. Bland raskt, tilsett litt smr og spre deretter nttene over p bakepapiret.
    3. Hakk opp til nsket strrelse.

    Nttene skal legges p toppen av gulrotcupcaken.

    Jordbrsaus:
    Jordbrsausen kan enten helles fint over cupcaken eller serveres vedsiden av.

    1. Ha jordbr i en gryte sammen med melis, sitronsaft og vann. Rr det sammen og la det st smkoke p lav varme.
    2. Nr det har kokt sammen i noen minutter, heller du sausen i en blender og moser til det er blitt en jevn rre.
    3. Ha det tilbake i kjelen og la det smkoke til det tykner. Ta av varmen og avkjl.

    Pynt cupcakene med skivet jordbr og eventuelt blomster og sjokoladedekorasjon.

    - Mona

  • 08.05.2018
  • Ja, det frste gule er mitt!

    JAAAA!!!

    Jeg fikk det aller frste gule leder-forkle! Nr jeg s at Fridtjof s p meg med det lure smilet, s skjnte jeg at han kom til si navnet mitt. Og nr han sa " Mona!" s ble jeg s glad! 

    Da Fritjof sa klar, ferdig, bak , s ble jeg s gira. Jeg tenkte at her m jeg komme raskt i gang, men jeg kjente jeg ble utrolig stresset nr jeg s at cupcake-formene jeg hadde ftt utlevert var altfor store i forhold til de formene jeg pleier bruke hjemme. Hvor lang steketid ville det bli n og hvor mye deig skulle jeg ha i hver ? Heldigvis gikk alt fint og cupcakene ble s saftige som de pleier. Eneste problemet mitt var at papiret rundt cupcakene begynte falle av under presentasjonen.

    Jeg kjente at jeg var usedvanlig selvsikker nr dommerene kom bortom benken min for inspisere og stille sprsml rundt oppskriften min. Jeg er ikke helt sikker p hva jeg prver gi uttrykk for over, men Sverre ser litt skeptisk ut, og jeg ser veldig fokusert ut, haha.

    Tenk at jeg klarte overraske dommerne med at alle elementene jeg hadde i gulrotcupcakene mine var der av en grunn, spesielt jordbrsausen som de var s skeptiske p! For en god selvflelse jeg fikk nr noe jeg har satt sammen selv fungerte s bra, til og med i flge s flinke og erfarne dommere!

    I dag kommer en oppgave jeg gruer meg til bake.. Jeg kommer tilbake til det i eget innlegg, men n skal jeg bare nyte at jeg faktisk klarte vinne et gult forkle. I dag blir det baking med gult forkle! 

    Oppskrift p kaken min fra grsdagens program kommer etterhvert! 

    - Mona

     

  • 07.05.2018
  • Frste dag p kakekrigen

    Denne dagen er spesiell. I dag skal jeg endelig f entre skjermen, etter en s lang ventetid. Jeg er veldig spent og nervs for hvordan jeg blir fremstilt, men jeg hper at den Mona vi ser p skjermen er lik slik jeg er i virkeligheten. Jeg er i hvert fall rotete, kaotisk og skravlete av meg, s det skal mye til for ikke kjenne meg igjen! 

    Frste dag i studio og p ukjent kjkken! g inn i studio for frste gang var en utrolig spennende opplevelse. Man tror man vet hvordan det ser ut etter ha fulgt alle de tidligere sesongene, men jeg kan lover dere at det er noe annerledes. Vinkelen vi blir sett p fra kamera er helt lik som p skjermen, men vr utsikt fra bakebenken er noe annet. Der er det alt fra kameraer til produksjon, til s mye annet. Veldig spennende f oppleve, og spesielt gy f dele med denne gjengen under + programleder Fridtjof til venstre!

    I dag skal vi lage en kake som minner oss om barndommen. Nr jeg fikk denne oppgaven tenkte jeg frst; skal jeg bake noe bestemor pleide bake, eller noe mamma pleier bake? Eller skal jeg g for noe jeg husker fra barneskolen og som jeg kan oppskriften p, og er trygg p lage?  Skal jeg trre g for cupcakes eller noe mindre enn en vanlig kake? Hvordan skal jeg i sfall klare sjarmere dommerene med det? De har jo i tidligere programmer kommentert at cupcakes kan bli for trt og enkelt, s da m jeg tenke kreativt hvis jeg i det hele tatt skal ha noe sjanse..Mange sprsml som surret i det jeg skulle bestemme meg, men det blir cupcakes. Hva slags type fr dere se i kveld! Ogs fr vi hpe at jeg har valgt de riktige elementene tilfye p kaken, og at dommerene er enige.. Det passer meg svrt drlig med 10 minutter tidsstraff til morgendagens bakerunde hvis det skulle bli slik.

    nsk meg lykke til, s krysser vi fingrene for at det blir noe servere dommerne! 90 minutter gr fort!

    - Mona

     

  • 04.05.2018
  • Mens vi venter..

    ..s kan jeg jo vise dere litt bilder fra fr vi begynte innspillingen! Jeg ble superfornyd nr jeg fikk se hvilken farge jeg fikk p forkleet! Rosa! Flte meg s fin og jentete nr jeg fikk det p meg. Fineste forkleet jeg noen gang har brukt. Strket og med navnet mitt foran, flte meg spesiell og heldig som har ftt denne muligheten!

    Jeg kan rpe at jeg fikk benk bakerst, noe jeg vil tro er en liten fordel med tanke p den korte veien til kjleskapet? Men veien til vasken er litt lengre da.. Kanskje en kompensasjon for veien til kjleskapet? Jeg har hvert fall god oversikt over mine konkurrenter, men det sprs om jeg klarer flge med s veldig p hva de gjr nr jeg str midt opp i tidspresset?!

    N er det bare 3 dager igjen til det er min tur p skjermen! Husk mandag 7 mai kl 20:30 p kanal FEM!

  • 30.04.2018
  • Dato for min premiere p skjermen!

    N er det kun 1 uke igjen til det er denne gjengen sin tur p skjermen! Ventetiden har vrt lang! Datoen jeg skal p skjermen er mandag 7 mai 2018 kl 20:30 p kanal FEM! Jeg kjenner at jeg grugleder meg til vr tur! Den frste puljen med tre innledende runder, og frste semifinale er gjennomfrt, og de som har vrt p tv frem til n er jo veldig flinke, s det at jeg har blitt valgt ut i tillegg til dem er jo helt surrealistisk.

    Under er det bilde av de fire utfordrerne mine som jeg fikk vre s heldig bli kjent med! Ukjente mennesker fra alle kanter i Norge, mtes p en plass for konkurrere om vre best p kakebaking nr det virkelig gjelder. Hvor en og en blir sltt ut, til det str igjen n person som gr videre til semifinaleuken. Nervepirrende! 

    Jeg kjente ingen av disse deltakerne fra fr, og hadde derfor ingen anelse om hvor gode de er til  bake, og hvor mye erfaring og kunnskap de har med i bagasjen. Det eneste jeg visste var at de p lik linje med meg selv har blitt nye valgt ut til vre blant de 30 deltakerne av rets sesong av Kakekrigen.

    N kan vi begynne telle ned til sendetid!

    - Mona

  • 02.04.2018
  • Skal jeg bake p tv?!

    Jeg har alltid fulgt med nr kakekrigen har surret p tv, og hver kveld fra mandag til torsdag har hydepunktet vrt  slenge seg ned p sofaen, og bare kose seg med kaker p skjermen. Men i r blir det annerledes, og enda mer moro, komisk og flaut for min del, for denne gangen er jeg n av de 30 deltakerne som har blitt valgt ut til sesong 7 av kakekrigen!

    Kakekrigen er et norsk bakeprogram som har gtt p FEM i flere r, og dette blir sesong 7. Serien sendes 4 dager i uka, fra mandag til torsdag fra kl 20:30. Hver uke samles fem nye deltakere for konkurrere om bake de beste kakene. De beste kakebakerene fr utlevert gule lederforklr, mens de uheldige m forlate konkurransen. Til slutt vinner en deltaker ukas kakedyst og gr videre til semifinalen.  I seriens to semifinaler mtes de tidligere ukes-vinnerne i to separate puljer + et wild card i hver pulje som dommerene har valgt gi en ny sjanse til. De to beste fra hver pulje, kvalifiseres til finaleuken. I finaleuken konkurrerer de gjenvrende 4 om plassene i finalen gjennom 3 finaledager. P selve finaledagen dag 4 avgjres det hele mellom to deltakere, hvor vinneren fr en premie.

    Selv om det er en stund siden jeg fikk bekreftet at jeg skulle f vre med, s fles det fremdeles uvirkelig vite at nettopp jeg skal f vre med p dette store eventyret! Jeg er bde nervs og spent. Nervs fordi jeg ikke takler f kjeft, s hvis dommerene absolutt ikke liker kakene mine og spytter det ut, s vet jeg ikke hvordan jeg vil reagere, og nervs for hvordan jeg blir fremstilt p tv. Samtidig er jeg spent p f konstruktive tilbakemeldinger p bakeferdighetene mine, og ikke minst om jeg takler det intense tidspresset? Bake kake p bare 90 minutter! Er det i det hele tatt mulig, spesielt nr man er s perfeksjonist p detaljene og rotekopp til de tusen?! Det finner vi snart ut!

    Jeg kommer til blogge litt fr og etter programmet nr det er gruppen min sin tur p skjermen, slik at dere fr et strre innblikk i hvordan jeg hadde det bak skjermen da jeg var i aksjon, og for ha noe mimre tilbake p i ettertid for min egen del. Krysser fingrene for at jeg ikke ryker frst! Alt kan skje under tidspress.. Jeg kan i hvert fall love dere noen bakedager krydret med god, og noe flau underholdning( fra min side), s det er bare glede seg! Hper dere velger flge meg p denne eventyrlige ferden og krysser fingrene for at jeg ikke driter meg ut s altfor mye, haha. 

    Premieren er allerede i kveld, kl 20:30 p FEM!  Jeg kommer til gi beskjed i god tid fr det er min tur p skjermen, men jeg hper dere velger  flge med fra start. Det har jo faktisk ogs kommet en ny dommer med i spillet, May Britt Aagrd,  i tillegg til Sverre Stre! Hun er utrolig flink, og ikke minst jordnr og hyggelig, s dette blir spennende. 

    - Mona

     

    Om meg

    Mona BL

    Jeg heter Mona og er 24 r. Jeg kommer fra en liten bygd, Lten, som ligger litt utenfor Hamar. P denne bloggen deles alt fra oppskrifter p kaker og matretter jeg liker, samt alt annet jeg holder nr hjertet; som interir og spennende ting som skjer i livet mitt. For meg er det vre p kjkkenet lage kaker og mat en mte koble av p fra hverdagen og min mulighet til vre kreativ. Her kan jeg utforske alle mulige smaker og sette sammen det jeg vil, om det s blir vellykket eller ikke. Fra kaos til suksess, sies det. Flg gjerne siden min p facebook : Monas beste

    Sk i bloggen

    Kategorier


    INSTAGRAM




    Bloggdesign

    Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no