hits

Monas beste

- 2 ss kaker og fristelser / 1 ts interir -
  • 23.12.2017
  • Juletips: Krumkaker

    Julen nrmer seg med stormskritt, og allerede i morgen er det julaften! Er det en tid p ret jeg setter hyt s er det julen. Den magiske julestemningen, julefilmer hver dag, lukten av julegran fra stuen med masse pakker rundt,  familien er samlet og det serveres bde deilig julemat og ste julekaker! h som jeg elsker julen! Her kommer derfor oppskriften jeg bruker p krumkaker! Denne er lett f til, s lenge du har et krumkakejern. Hehe. 

    Ingredienser:
    ca 20 stk

    3 egg
    150g sukker
    150g hvetemel
    150g smeltet meierismr
    1/2 ts vaniljesukker
    1 dl vann

    Slik gjr du:

    1. Lag eggedosis av egg og sukker.
    2.  Smelt og avkjl smr.
    3. I mellomtiden, bland inn siktet hvetemel og vaniljesukker i eggedosisen.
    4. Tilsett det smeltende smret i rren og bland godt. La rren deretter svelle i ca 30 min.
    5. Spe rren med litt vann dersom den virker for fast. Den skal ikke vre for tykk, men heller ikke for tynn. Prv deg frem. 
    6. Legg n teskje rre i et varmt krumkakejern. Press jernet godt sammen s kaken blir tynn.
    7. Form kakene med en krumme. Jeg hadde ikke dette tilgjengelig akkurat denne gangen, s hendene fikk gjennomg, men det ble da fint! Kakene stivner raskt. Oppbevar i ste kakejulebokser, trt og tett.

    (Foto: Malin Dybvad)

    God jul! 

    - Mona

  • 20.12.2017
  • Juletips: Brune pinner

    Er det en julekake som har blitt smspist av hele adventstiden i r s er det brune pinner. Det er nesten bedre enn en sjokoladeplate en lrdagskveld. Spr, men samtidig ste kjeks.. mmmm, mitt favorittjuleslag enn s lenge!

    Ingredienser:

    200 g meierismr
    150 g hvitt sukker
    50 g brunt sukker
    1 stor ss lys sirup
    1 ts kanel
    1 ts vaniljesukker
    1 ts natron
    300 g hvetemel

    egg til pensling
    perlesukker
    evt. hakkede mandler

    Slik gjr du:

    1. Rr smr og sukker godt i en kjkkenmaskin.
    2. Bland deretter inn resten av ingrediensene. 
    3. Elt deigen og den i 6 biter. Trill plser av hver bit og trykk dem deretter flate p et bakepapir. Pensle med egg og dryss over perlesukker.
    4. Stek kakene midt i ovnen i 8-10 min p 175 grader varmluft.
    5. Nr kakene er gyldne og ferdig, bruk en pizzaskjrer og skjr stengene p skr i smake kaker mens de enn er varme. Avkjl. 
     

    - Mona

  • 12.12.2017
  • Lussekatter til luciadagen

    I morgen er det den store lucia- dagen, og i den anledning vil jeg dele oppskriften jeg bruker hvert r! Opphavet er fra Kristine Ilstad, men jeg har lagt til ekstra smr, byttet ut safran med gurkemeie( du kan fint bruke 1g safran i stedet, men det koster litt ekstra..), og tilsatt kardemomme og litt salt! Det som er s fint med denne oppskriften er at lussekattene er like saftige og gode etter en runde i fryseren! Lillebrors og min favoritt!

    Ingredienser:

     1 liter melk ( jeg bruker laktoseredusert)
    350 g meierismr
    260 g melis
    1 ts gurkemeie( tilsett litt ekstra for mer smak)
    1 ts kardemomme
    En klype salt
    100 g st gjr ( jeg bruker trrgjr)
    1,5 kg hvetemel

    1 egg
    Rosiner

    Slik gjr du:

    1. Kok opp melk, smr og melis. Ta kjelen av platen og rr i gurkemeie og kardemomme og litt salt. 

    2. Avkjl blandingen til den er fingervarm (37C). Det er viktig at vsken ikke er for varm for f luftige og fine lussekatter. Avkjlingsprosessen gr raskere om du setter kjelen i en vask med kaldt vann.

    3. Rr trrgjren ut i vsken. Sikt hvetemelet og bland inn. Tilpass melmengden. Deigen skal vre god elte og trille.

    4. Trill ut deigen og form lussekattene med en gang (ca. 60 stk medium str eller 40 store) og legg dem p bakepapirdekkede stekeplater. Form dem i nsket fasong.

    5. La lussekattene heve lunt i rundt 45 min( gr raskere jo lunere det er i rommet) under et hndkle. Pynt med rosiner og pensle til slutt over med pisket egg.

    6. Stek bollene midt i ovnen ved 230C varmluft i ca 7 min( avhenger av strrelsen, men de er ferdige nr de er gyldne og gjennomstekte)

    - Mona

  • 01.12.2017
  • Juletips- Brente mandler

    N som desember endelig er her, s tenkte jeg legge ut litt juleoppskrifter gjennom de neste ukene frem til julaften. Det beste jeg vet er nr det oser av lukten av pepperkaker, brente mandler og annen julemat. 

    Ingredienser

    400 g mandler
    150 g sukker
    1 ts vaniljesukker
    1/2 dl vann
    1 ss meierismr
    1 ts mrk sirup
    1 klype maldonsalt

    Slik gjr du:

    1. Bruk en stor stekepanne. Fyll med 150 g sukker, 1/2 dl vann og 1 ts vaniljesukker. La dette koke opp et par min p medium varme til det er jevnet inn. Tilsett s 400 g mandler og la koke til sukkeret klistrer seg rundt mandlene og blir gylden-brunt.

    2. Nr mandlene er karamelliserte, Ta av platen og tilsett smr, bland godt. Bland deretter inn 1 ts mrk sirup ( kan slyfes).

    3. Legg over p bakepapir og avkjl,  dryss med maldonsalt.

    - Mona

    Om meg

    Mona BL

    Jeg heter Mona og er 24 r. Jeg kommer fra en liten bygd, Lten, som ligger litt utenfor Hamar. P denne bloggen deles alt fra oppskrifter p kaker og matretter jeg liker, samt alt annet jeg holder nr hjertet; som interir og spennende ting som skjer i livet mitt. For meg er det vre p kjkkenet lage kaker og mat en mte koble av p fra hverdagen og min mulighet til vre kreativ. Her kan jeg utforske alle mulige smaker og sette sammen det jeg vil, om det s blir vellykket eller ikke. Fra kaos til suksess, sies det. Flg gjerne siden min p facebook : Monas beste

    Sk i bloggen

    Kategorier


    INSTAGRAM




    Bloggdesign

    Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no