hits

Monas beste

- 2 ss kaker og fristelser / 1 ts interiør -
 • 23.12.2017
 • Juletips: Krumkaker

  Julen nærmer seg med stormskritt, og allerede i morgen er det julaften! Er det en tid på året jeg setter høyt så er det julen. Den magiske julestemningen, julefilmer hver dag, lukten av julegran fra stuen med masse pakker rundt,  familien er samlet og det serveres både deilig julemat og søte julekaker! Åh som jeg elsker julen! Her kommer derfor oppskriften jeg bruker på krumkaker! Denne er lett å få til, så lenge du har et krumkakejern. Hehe. 

  Ingredienser:
  ca 20 stk

  3 egg
  150g sukker
  150g hvetemel
  150g smeltet meierismør
  1/2 ts vaniljesukker
  1 dl vann

  Slik gjør du:

  1. Lag eggedosis av egg og sukker.
  2.  Smelt og avkjøl smør.
  3. I mellomtiden, bland inn siktet hvetemel og vaniljesukker i eggedosisen.
  4. Tilsett det smeltende smøret i røren og bland godt. La røren deretter svelle i ca 30 min.
  5. Spe røren med litt vann dersom den virker for fast. Den skal ikke være for tykk, men heller ikke for tynn. Prøv deg frem. 
  6. Legg èn teskje røre i et varmt krumkakejern. Press jernet godt sammen så kaken blir tynn.
  7. Form kakene med en krumme. Jeg hadde ikke dette tilgjengelig akkurat denne gangen, så hendene fikk gjennomgå, men det ble da fint! Kakene stivner raskt. Oppbevar i søte kakejulebokser, tørt og tett.

  (Foto: Malin Dybvad)

  God jul! 

  - Mona

 • 20.12.2017
 • Juletips: Brune pinner

  Er det en julekake som har blitt småspist av hele adventstiden i år så er det brune pinner. Det er nesten bedre enn en sjokoladeplate en lørdagskveld. Sprø, men samtidig søte kjeks.. mmmm, mitt favorittjuleslag enn så lenge!

  Ingredienser:

  200 g meierismør
  150 g hvitt sukker
  50 g brunt sukker
  1 stor ss lys sirup
  1 ts kanel
  1 ts vaniljesukker
  1 ts natron
  300 g hvetemel

  egg til pensling
  perlesukker
  evt. hakkede mandler

  Slik gjør du:

  1. Rør smør og sukker godt i en kjøkkenmaskin.
  2. Bland deretter inn resten av ingrediensene. 
  3. Elt deigen og den i 6 biter. Trill pølser av hver bit og trykk dem deretter flate på et bakepapir. Pensle med egg og dryss over perlesukker.
  4. Stek kakene midt i ovnen i 8-10 min på 175 grader varmluft.
  5. Når kakene er gyldne og ferdig, bruk en pizzaskjærer og skjær stengene på skrå i smake kaker mens de ennå er varme. Avkjøl. 
   

  - Mona

 • 12.12.2017
 • Lussekatter til luciadagen

  I morgen er det den store lucia- dagen, og i den anledning vil jeg dele oppskriften jeg bruker hvert år! Opphavet er fra Kristine Ilstad, men jeg har lagt til ekstra smør, byttet ut safran med gurkemeie( du kan fint bruke 1g safran i stedet, men det koster litt ekstra..), og tilsatt kardemomme og litt salt! Det som er så fint med denne oppskriften er at lussekattene er like saftige og gode etter en runde i fryseren! Lillebrors og min favoritt!

  Ingredienser:

   1 liter melk ( jeg bruker laktoseredusert)
  350 g meierismør
  260 g melis
  1 ts gurkemeie( tilsett litt ekstra for mer smak)
  1 ts kardemomme
  En klype salt
  100 g søt gjær ( jeg bruker tørrgjær)
  1,5 kg hvetemel

  1 egg
  Rosiner

  Slik gjør du:

  1. Kok opp melk, smør og melis. Ta kjelen av platen og rør i gurkemeie og kardemomme og litt salt. 

  2. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Det er viktig at væsken ikke er for varm for å få luftige og fine lussekatter. Avkjølingsprosessen går raskere om du setter kjelen i en vask med kaldt vann.

  3. Rør tørrgjæren ut i væsken. Sikt hvetemelet og bland inn. Tilpass melmengden. Deigen skal være god å elte og trille.

  4. Trill ut deigen og form lussekattene med en gang (ca. 60 stk medium str eller 40 store) og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. Form dem i ønsket fasong.

  5. La lussekattene heve lunt i rundt 45 min( går raskere jo lunere det er i rommet) under et håndkle. Pynt med rosiner og pensle til slutt over med pisket egg.

  6. Stek bollene midt i ovnen ved 230°C varmluft i ca 7 min( avhenger av størrelsen, men de er ferdige når de er gyldne og gjennomstekte)

  - Mona

 • 01.12.2017
 • Juletips- Brente mandler

  Nå som desember endelig er her, så tenkte jeg å legge ut litt juleoppskrifter gjennom de neste ukene frem til julaften. Det beste jeg vet er når det oser av lukten av pepperkaker, brente mandler og annen julemat. 

  Ingredienser

  400 g mandler
  150 g sukker
  1 ts vaniljesukker
  1/2 dl vann
  1 ss meierismør
  1 ts mørk sirup
  1 klype maldonsalt

  Slik gjør du:

  1. Bruk en stor stekepanne. Fyll med 150 g sukker, 1/2 dl vann og 1 ts vaniljesukker. La dette koke opp et par min på medium varme til det er jevnet inn. Tilsett så 400 g mandler og la koke til sukkeret klistrer seg rundt mandlene og blir gylden-brunt.

  2. Når mandlene er karamelliserte, Ta av platen og tilsett smør, bland godt. Bland deretter inn 1 ts mørk sirup ( kan sløyfes).

  3. Legg over på bakepapir og avkjøl,  dryss med maldonsalt.

  - Mona

  Om meg

  Mona BL

  Jeg heter Mona og er 24 år. Jeg kommer fra en liten bygd kalt Løten, som ligger litt utenfor Hamar. På denne bloggen deles alt fra oppskrifter på kaker og matretter jeg liker, samt alt annet jeg holder nær hjertet; som interiør og spennende ting som skjer i livet mitt. For meg er det å være på kjøkkenet å lage kaker og mat en måte å koble av på fra hverdagen og min mulighet til å være kreativ. Her kan jeg utforske alle mulige smaker og sette sammen det jeg vil, om det så blir vellykket eller ikke. Fra kaos til suksess, sies det. Følg gjerne siden min på facebook : Monas beste

  Søk i bloggen

  Kategorier


  INSTAGRAM
  Bloggdesign

  Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no