hits

Monas beste

- 2 ss kaker og fristelser / 1 ts interir -
  • 24.03.2018
  • Makroner p 1-2-3

    Her er en liten video hvor jeg viser hvordan jeg lager makroner. Hper den faller i smak! 

    ( klikk p tannhjulet og klikk p kvalitet, deretter 1080p for bedre kvalitet!)
     

    nsker dere en grundigere fremgangsmte p makroner, s klikk -> Her, hvor jeg har laget en steg for steg beskrivelse, samt noen ekstra gode tips p veien. 

    om dere vil se lignende filmer i fremtiden, s gi meg gjerne en liten tilbakemelding!

    - Mona


     
  • 30.10.2017
  • Slik lykkes du med makroner!

    Det er mange som kvier seg for lage makroner, ofte fordi det er s mange teknikker som m vre p plass for at det skal bli vellykket. Jeg har skrevet ned oppskriften jeg vanligvis bruker. Jeg bruker alltid italiensk marengs i mine makroner, nettopp fordi den italienske marengsen er med p gjre makronene enda mer seige i konsistensen, og etter hva jeg har erfart s forkortes trketiden i tillegg!

    Her har jeg samlet mine beste tips , steg for steg,  som er med p  gjre at jeg i hvert fall klarer det 9 av 10 ganger. Hper disse rdene er til hjelp for deg ogs! 

    Makronrre:
    (ca 15-20 makroner)

    120 g melis
    100 g mandelmel
    40 g eggehvite


    Italiensk marengs:
    40 g eggehvite(til marengs)
    et par klyper sukker (til marengs)
    n klype salt

    100 g sukker (til sukkerlake)
    25 g vann (til sukkerlake)

    Gelefarge eller pulverfarge til farging
    (jeg bruker gelefarge fra cacas)

    Slik gjr du:

    1. Bland sammen mandelmel og melis, sikt det deretter over i en annen bolle. Fjern eventuelle store klumper.
    2. Skill eggeplomme og eggehvite (viktig at det ikke kommer noe eggeplomme med hviten), og bland godt inn 40 g eggehvite i mandelrren. Det er n du kan tilsette nsket farge p rren.
    3. Pisk 40 g eggehvite (viktig at det ikke kommer noe eggeplomme med hviten) i en kjkkenmaskin, tilsett en klype salt, og spe i litt sukker nr marengsen begynner skumme! (ikke mer enn en halv ts til sammen)
    4. I mellomtiden: Kok opp 100 g sukker og 30 g vann i en kjele. Bruk termometer. Sukkerlaken skal bli ca 119 grader, men ikke mer enn 121 grader.
    5. Nr marengsen ser ut som blt krem og sukkerlaken er varm, skru ned hastigheten p kjkkenmaskinen, og hell i den varme sukkerlaken i marengsen. Skru deretter opp hastigheten og la det piske til marengsen er tykk, blank og romtemperert. Dette tar litt tid. Marengsen skal bli ganske stiv.

    6. Rr inn 1/3 av marengsen inn i mandelrren. Bland godt. Tilsett deretter resterende marengs og vend inn til du har en rre som er blank og som flyter bittelitt utover. (Rr heller litt for lite enn for mye!)
    7. Ha rren i en sprytepose med rund tipp, og spryt ut makroner p enten et stekepapir, silikonmatte eller en glassfibermatte. Makronene br vre p strrelse med en 5-kroning. 
    8. Dunk stekebrettet i benken et par ganger til luftbobler er borte, og sett brettet til trk i alt fra 15-  45 minutter.( er det varmt i rommet s trker de raskere.)
    9. Stek makronene i forvarmet ovn p 120/130 grader varmluft i 10-12 minutter( midterste rille eller neste nederste). Ikke pne ovnen fr mot slutten av steketiden. (Steketiden varierer fra ovn til ovn. )
    10. Avkjl makronene helt fr du tar dem av stekematten.

    Nyttige tips:

    - Vr nye med mlingen av ingredienser. Ingen slurvemling her om du nsker perfekt resultat

    - Husk sikte mandelmelet og melis fr du bruker det. Da fr du en makron med en glattere overflate uten klumper.

    - Eggehviten m vre romtemperert nr den brukes, og bollen fri for fett. Om egget er kaldt fr du bruker det, s legg det i en bolle med varmt vann i et par minutter s blir det raskt romtemperert.

    - Sukkerlaken m vre 119 grader fr den tilsettes i marengsen. Da er den nemlig seigere, og er med gi marengsen riktig konsistens, samtidig som den er med p gjre at makronene fr en trr hinne.

    - Ikke tilsett den varme sukkerlaken mens marengsen er skummete. La marengsen kjre seg litt og bli til blt krem frst. 

    - Skru hastigheten p lav og tilsett sukkerlaken i en tynn strle langs kanten p bollen. La marengsen kjre p medium hastighet til den blir romtemperert, luftig, fastere og glatt. Dette tar fort 5 minutter, marengsen skal vre ganske fast og blank nr den er ferdig!

    - Tilsett nske farge i mandelblandingen FR du vender inn marengsen. Det er ikke krise om dette gjres etter at marengsen er tilsatt, men det er begrenset hvor mye du kan blande fr rren blir for flytende.

    - Ikke rr for mye nr du tilsetter marengsen( Du m selvsagt blande det inn, men ikke mer enn ndvendig). Rren skal renne sakte fra slikkepotten nr du lfter den opp, og den skal jevne seg gradvis ut igjen i resten av rren i bollen nr den slippes ned. Opplever du luftboble inni makronen s kan det komme av at det ikke har blitt sltt ut nok luft fra marengsen under blandingen av marengs/ mandelblandingen.

    - Du kan steke makronene bde p bakepapir og silikonmatte. Fordelen med silikonmatte er at den ligger stdig p stekebrettet, men jeg syns resultatet blir best p bakepapir, for i mitt tilfelle lsner makronene lettere fra bakepapiret enn fra silikonmatten, og undersiden av makronen blir glatt og jevn. 

    -> Bruker du bakepapir: Spray litt formfett eller smr stekeplaten med litt smr fr du legger over bakepapiret, s holder det seg p plass. Ikke bruk vann til feste bakepapiret! Makronene kan sprekke om det blir damp i ovnen under steking.

    - Bruk en sprytepose med rund sprytetipp nr du spryter ut makronene( jeg bruker wilton 12), og spryt makronene ovenfra, " n og n spryt per makron"

    - Etter makronene er sprytet p brettet, husk dunke brettet godt i benken. Da slipper du at makronene fr et luftrom inni som skiller "lokket" fra det seige innholdet, samtidig som du fr vekk luftbobler p overflaten. Skulle det forekomme luftbobler p "hinnen" s kan du effektivt fjerne det ved stikke en kakenl/ tannpirker i boblene.

    - Husk la makronene trke fr du setter de i ovnen. De er klare nr du kan ta forsiktig p dem uten at det klistrer seg kakerre p fingeren din. Jeg pleier sette brettet p stekeplata(avskrudd selvflgelig!) , og setter p kjkkenvifta. De trker raskere nr det er varmt i rommet.. Blir det vulkanutbrudd p makronene i ovnen, s har de ikke trket lenge nok!

    - Stek p varmluft midt i ovnen/ nest nederste rille og sett inn et tomt stekebrett verst i ovnen (ikke ndvendig, men jeg pleier gjre det)  Ved varmluft sirkulerer varmen seg i ovnen mye bedre enn om du bruker over/ undervarme.)

    - Steketiden varierer fra ovn til ovn, og kommer helt an p strrelsen p makronene. Se an mot slutten p steketiden. Ikke ta opp ovnen fr over halve tiden har gtt! Ellers kan makronene falle sammen.Er makronene "faste i formen" s er de som regel ferdig. 

    - La makronene avkjles fr du tar de av bakepapiret/ stekematten.

    Til slutt m jeg bare legge til at om ikke makronene blir bra frste gangen, s ikke fortvil. Mine blir forskjellige nesten hver gang jeg lager dem. Har sikkert laget 20 forskjellige typer makroner siden jeg prvde det for frste gang, bde p konsistens og utseende.

    - Mona 

    Om meg

    Mona BL

    Jeg heter Mona og er 24 r. Jeg kommer fra en liten bygd, Lten, som ligger litt utenfor Hamar. P denne bloggen deles alt fra oppskrifter p kaker og matretter jeg liker, samt alt annet jeg holder nr hjertet; som interir og spennende ting som skjer i livet mitt. For meg er det vre p kjkkenet lage kaker og mat en mte koble av p fra hverdagen og min mulighet til vre kreativ. Her kan jeg utforske alle mulige smaker og sette sammen det jeg vil, om det s blir vellykket eller ikke. Fra kaos til suksess, sies det. Flg gjerne siden min p facebook : Monas beste

    Sk i bloggen

    Kategorier


    INSTAGRAM




    Bloggdesign

    Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no